MASTERCLASS VTS EN SCIENCE EDUCATION

Een toenemende aantal leerlingen ervaart natuurwetenschappelijk onderwijs als weinig relevant voor hun eigen leven of toekomst. Hoe kunnen we hen op een motiverend manier benaderen?  Hoe gaan we een goed gesprek aan met klimaatontkenners of antivaxers? Dit zijn vragen die mij als bioloog, als middelbare school docent, als museumpedagoog en als onderzoeker in science education/communication bezighouden.

Meer lezen
Adelijn van Huis
VTS Nederland versterkt

De dagelijkse leiding van VTS Nederland is sinds augustus versterkt met de komst van Anita Liemburg. Anita coachte al regelmatig tijdens trainingen. Zij is ingestapt om het reilen en zeilen van VTS Nederland mede vorm en richting te geven. We zijn heel blij met de komst van Anita die mede is ingegeven door terugstappen van Florentine Peijnenburg uit de dagelijkse leiding. Florentine heeft met Ellie van den Bomen en Adelijn van Huis, VTS Nederland opgericht. Na zeven jaar wil zij haar handen vrij hebben om zich te richten op andere zaken. Een ander nieuw gezicht is Sharog Heshmat Manesh. Hij is toegetreden als nieuw bestuurslid van VTS Nederland. Als cultuursocioloog houdt hij zich bezig met culturele identiteitsvraagstukken en migratie. Verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam werkt hij als senior onderzoeker en docent.

Meer lezen
Adelijn van Huis
MASTERCLASS VTS EN EMPATHIE

Sinds januari 2020 doe ik promotieonderzoek naar het effect van VTS op empathie bij rechtenstudenten. Ik doe dit bij de rechtenfaculteit van Tilburg University, Tilburg Law School (TLS). Focus van het onderzoek is het in de literatuur beschreven positieve effect van VTS op empathie. We willen weten of dit in eerder onderzoek gevonden effect ook bij Tilburgse rechtenstudenten optreedt en meetbaar is. Onderdeel van het onderzoek is het bestuderen van de elementen van VTS om te weten te komen hoe VTS mogelijk empathie beïnvloedt.

Meer lezen
Adelijn van Huis
MASTERCLASS VTS EN INCLUSIE

Van safe naar brave space - wat vraagt het van een gespreksleider om inclusief te zijn?

Door Michal Butink van Beeldmakers. Michal is deel van het team van VTS Nederland en geeft workshops en trainingen in VTS en VT. Zij schrijft:

“Inclusie voelt als een urgentie, maar waar begin je? Hoe begin je? En wat vraagt het van je? Door te leren over inclusie, tijdens een training met het team van VTS Nederland, en ook tijdens het Erasmus+ project Looking to Understand Inclusion, heb ik geleerd dat het nog niet zo simpel is…

Meer lezen
Adelijn van Huis
Correspondenten nieuwsbrief gezocht

Het redactieteam van de nieuwsbrief is op zoek naar correspondenten; VTS-sers die op onregelmatige basis een stuk willen schrijven voor de nieuwsbrief. Sta je graag stil bij je ervaringen, heb je een soepele pen, ben je een actieve VTS-gespreksleider en wil je VTS verder brengen?

Wij zijn op zoek naar jou!

Meer lezen
Adelijn van Huis
MASTERCLASS VTS AND DEMENTIA

This masterclass will cover the use of VTS for a specific target group: people with dementia. To make it accessible for the international VTS community it is an English spoken event. The interest in the value of VTS discussions with this group of people is growing. Anita Liemburg will perform this interactive lecture. She has ample experience working with people with dementia and their relatives, as well in museums as in elderly homes. She is the founder of Muzeaal verhalen (stories in the museum), a company specialized in interactive guided tours. Since this summer she is part of the team of VTS Nederland.

Meer lezen
Adelijn van Huis
Kennismaking combinatie VTS & Procesgerichte didactiek

Hoe creëer je een omgeving waarin leerlingen zelf nadenken, hun verwondering en nieuwsgierigheid gebruiken en vanuit betrokkenheid onderzoeken en leren?
Ellie vd Bomen (expert VTS) en Karin Kotte (expert PGD) ontwikkelden samen een training om dit te leren. Vanaf het najaar 2022 gaan ze deze training aanbieden, ander andere via VTS Nederland.

Meer lezen
Adelijn van Huis
Lev Avitan, jij volwaardig ander - slotakkoord symposium VTS en inclusie

Jij. Kijk, en deel je visie. Je blik is welkom hier, ik meen het, schroom niet om vrij te delen. Jij, met al je perspectieven. Spreek, alsjeblieft, mocht je willen, en laat ons zien wat jij hier ziet. Jij. Volwaardig wezen, met al je wortelen en verhalen, met je gedachten en ervaringen, je gevoelens en bedoelingen, jij in oneindig veel gedaante. Jij, kind van moeder of van vader, doch verzorgd door vele dragers, gepaard of alleenstaande, product van alles dat je raakte. Jij, in relatie tot je naasten, in relatie tot alles van wat er van je gemaakt is, jij, verbonden aan alle zaken die je nog met je meedraagt, jij, precies wie je bent nu vandaag.

Meer lezen
Adelijn van Huis
Symposium Inclusie 18 mei: naar een inclusief VTS gesprek

Hoe zou een inclusief VTS-gesprek eruit kunnen zien? Wat is inclusie eigenlijk, hoe werkt het en hoe kunnen we mechanismen van in- en uitsluiting scherper gaan zien? Dat gaan we onderzoeken tijdens het symposium VTS en Inclusie.

Luister naar de Amerikaanse VTS-trainer Kim Aziz die inclusie als de kern van haar praktijk is gaan beschouwen. Spoken word artiest Lev Avitan vergezelt ons deze middag en zijn reflectie vormt het slotakkoord van de bijeenkomst. Tijdens tal van activiteiten ga je aan de slag met onderwerpen als ‘vreedzaam nuanceren’ in een I ASK rondleiding door Anita Liemburg in de tentoonstelling ‘Ik Azië’, of vraag je je af hoe om te gaan met kwetsende opmerkingen tijdens een VTS- gesprek.

Meer lezen
Adelijn van Huis
Looking to Understand Inclusion

Dublin City Council is de ‘lead partner’ van het Erasmus+ project Looking to Understand Inclusion, waar VTS Nederland aan mee doet. Dit is de aankondiging van het project:

Dublin City Council is happy to present the Erasmus + Project ‘Looking to Understand Inclusion’ for which it is lead partner, along with the National Council of Curriculum and Assessment (NCCA).

Check out the Looking to Understand Inclusion website at www.lookingtounderstand.com to learn more about the project.

Meer lezen
Adelijn van Huis
Online oefenen met een coach

Je wilt groeien. Je kennis en vaardigheden ontwikkelen. Je vindt het leuk om samen VTS gesprekken uit te pluizen. Dan is een online oefenen onder leiding van een coach iets voor jou. Dat kan vanuit het comfort van je eigen huis of werkplek; op een dag en moment dat het jou uitkomt. Misschien wil je simpelweg oefenen of heb je een specifieke vraag.

Meer lezen
Guest User
Kunstkijkje

Voor ons afstudeerproject aan de master Kunsteducatie ontwikkelen wij een online beeldende tentoonstelling voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Kunstkijkje, krijgt eenvoudige ingebouwde keuzemogelijkheden van tekst, stem, geluid en muziek. Doel is om d.m.v. kijken naar kunst de relatie tussen beiden te versterken en de kwaliteit van leven te vergroten. We willen hiervoor VTS als basis inzetten. Een Kunstkijkje wordt ook live gedeeld met de doelgroep. De pilotfase is ook bedoeld om te onderzoeken hoe men Kunstkijkje ervaart, en waar behoeftes liggen. Hiervoor zoeken wij VTS gespreksleiders die VTS sessies willen leiden met mensen van onze doelgroep. Ook zoeken we contact met mensen die bekend zijn met VTS en mensen met dementie.

Meer lezen
Guest User
VTS voor welzijn in Soester project

Kunst Natuur Welzijn (KNW) is een project in Soest dat voorziet in culturele activiteiten speciaal voor mensen met een al dan niet tijdelijke kwetsbaarheid op psychosomatisch of psychosociaal gebied. Het aanbod is gedeeltelijk gericht op individuen (waaronder tekenen/schilderen en Art-Based Learning) en gedeeltelijk voor groepen, zoals tekenen/schilderen, werken met materialen uit de natuur én VTS. Gespreksleider hierbij is Floor de Graaf, die ook initiatiefnemer en projectleider is. Deelnemers komen bij KNW terecht via het netwerk van zorg- en hulpverleners en rechtstreeks door publiciteit. Het project is in september 2021 gestart. Voor meer informatie zie kunstnatuurwelzijn.nl.

Meer lezen
Adelijn van Huis
Masterclass VTS en dementie

Omdat er een groeiende belangstelling is voor het voeren van VTS-gesprekken met mensen met dementie, bieden we een online Masterclass aan over VTS en dementie. Anita Liemburg zal de Masterclass geven. Zij is oprichter van Muzeaal Verhalen - interactief rondleiden en daarnaast als coach en trainer betrokken bij VTS Nederland. Ook traint zij museumdocenten in het geven van rondleidingen aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. Zij doet dit in het kader van het programma ‘Onvergetelijk Stedelijk’ dat zich exclusief richt op deze doelgroep. Het programma ‘Onvergetelijk Stedelijk’ is geinspireerd op het succesvolle ‘Meet me at MoMa’ en in 2013 naar Nederland gehaald.

Meer lezen
Adelijn van Huis
VTS NEDERLAND ZOEKT EEN BESTUURSLID

Wegens vertrek van één van de bestuursleden zoeken we een nieuw bestuurslid. Het beoogde bestuurslid is iemand die vanuit zijn of haar achtergrond, kennis en ervaring, nieuw perspectief toevoegt aan de organisatie. De Stichting streeft naar meer diversiteit in de eigen gelederen.

Meer lezen
Adelijn van Huis
Kunst kijken voor geneeskundestudenten

Voor de zomervakantie verscheen een mooi artikel over kunst en geneeskunst in de Groene Amsterdammer, ‘Het melkmeisje bloost niet’. De journalist belicht verschillende programma’s die in Nederland ontwikkeld zijn binnen medische opleidingen. Het aanbod loopt uiteen: Studenten kijken naar kunst, gaan op bezoek bij kunstenaars en maken ook zelf tekeningen.
VTS Nederland werkte afgelopen jaar mee aan een masterclass voor medicijnen studenten van de honours class aan de Leidse universiteit, over vooroordelen en perceptie. Dit viel binnen de serie ‘kijken is de geneeskunst’ die ook genoemd wordt in het artikel. Hoewel het hier gaat om een breder verhaal, zit er grote overlap in met VTS.

Meer lezen
Adelijn van Huis
Community live op 21 september met Philip Yenawine

Op 21 september organiseren we een Community Live met Philip Yenawine als virtuele gast. We grijpen de gelegenheid van het verschijnen van de Nederlandse vertaling met beide handen aan om hem te spreken over zijn kijk op het ontstaan en de werking van VTS.

Ter voorbereiding van het gesprek ontmoette ik Philip Yenawine afgelopen week via Zoom, op de tijd van de community live, voor mij half acht ‘s avonds, voor hem half twee ‘s middags. Heel treffend merkte Philip op dat VTS zo logisch en vanzelfsprekend lijkt, NU, achteraf, maar dat het in het begin zoeken en modderen was. Uitproberen, zien dat iets werkt. Aanscherpen, goed opletten. Sommige aspecten, zoals parafraseren, werden uit praktische overwegingen toegepast - verstaanbaarheid, maar bleken een inhoudelijke verdieping te bieden die totaal onvoorzien was.

Meer lezen
Adelijn van Huis
BOEK VISUAL THINKING STRATEGIES VERTAALD

De Nederlandse vertaling van het standaardwerk door grondlegger Philip Yenawine over VTS is klaar: Visual Thinking Strategies. Met kunst het leren op school verdiepen.

Van leraren wordt vandaag de dag meer gevraagd dan frontaal lesgeven op de 'ouderwetse' manier. Met Visual Thinking Strategies (VTS) beschikken ze over een praktische werkwijze die handvatten geeft aan een vernieuwende manier van lesgeven die leerlingen activeert. In dit boek worden sprekende praktijkvoorbeelden gegeven over de werking van VTS. Van taalonderwijs aan leerlingen met een taal achterstand tot het creëren van een leergemeenschap en de inzet bij lessen bij ‘science’ of geschiedenis; er ontstaat een helder beeld van hoe je VTS in je klas kunt gebruiken.

Meer lezen
Adelijn van Huis
Oproep VTS in zorg en welzijn: LinkedIn-groep

In april hebben Sandra Schouten en Adelijn van Huis een bijeenkomst georganiseerd om kennis te maken en uit te wisselen met professionals die actief zijn in zorg en welzijn. Er waren twaalf mensen, maar de groep die de methode toepast in dit domein is veel groter. We hebben vragen geïnventariseerd die voor ieder van ons actueel zijn. Hoe je ‘binnen komt’ bij een zorginstelling bleek voor velen een grote vraag. Met daarbij ook de observatie dat het best een opgave is om in taal over te dragen waarom VTS zo waardevol is in de zorg.

Meer lezen
Adelijn van Huis