vts founders.jpg

GESCHIEDENIS

Visual Thinking Strategies is in de jaren 90 ontwikkeld door Philip Yenawine, destijds hoofd educatie van het MOMA in New York, en Abigail Housen, cognitief psycholoog en onderzoeker aan de universiteit van Harvard. De aanleiding was de constatering dat bezoekers van het museum zich uitstekend vermaakten maar vrijwel niets onthielden van wat ze te horen hadden gekregen tijdens een rondleiding. 

Wat gebeurt er in de hoofden van mensen wanneer ze kijken naar kunst? Dat was de vraag die Housen vanaf begin jaren ’70 bezig hield. Ze ontwikkelde een innovatieve methodiek om het denken vast te leggen dat gebeurt tijdens het kijken naar kunst. Vele honderden - en inmiddels duizenden – Aesthetic Development Interviews (ADI) verzamelde ze. Op basis van dit materiaal constateerde Housen dat het kijken naar- en denken over kunst volgens een bepaald patroon verandert naarmate mensen meer kunstwerken zien en daarop reflecteren. Dit noemde ze de esthetische ontwikkeling. 

Samen ondernamen Housen en Yenawine de zoektocht om een interventie te ontwikkelen die het leren van museumbezoekers ondersteunt in plaats van een ervaring te bieden die plezierig is maar vervluchtigt. De uitkomst van deze jarenlange samenwerking is VTS. Inmiddels wordt VTS in de VS met succes toegepast in meer dan 30 Staten, 300 basisscholen, een aantal universiteiten en ruim 100 musea. Nieuwe toepassingsgebieden zijn medische opleidingen en de de zorg. De afgelopen tien jaar is de methodiek verder verfijnd door onderzoek en praktijkervaring.