Wil je oefenen met het voeren van VTS gesprekken?

Omdat je je wat roestig voelt worden? Omdat je weer eens met andere gespreksleiders wilt sparren, meer vlieguren wilt maken? Of heb je gewoon zin om naar kunst te kijken? VTS maak je je eigen door het vaak te doen. Daarom gaan we een maandelijks oefenmoment organiseren, online. Elke eerste donderdag van de maand. De eerste keer is op donderdag 2 mei.

Meer lezen
Adelijn van Huis
8 juni Symposium in de OBA Amsterdam. Kom je ook?

Voor de derde keer op rij organiseren we het VTS symposium en dat begint al behoorlijk op een traditie te lijken! De bijeenkomst vindt wederom plaats in de OBA Oosterdok in Amsterdam. De voorgaande keer waren de aanwezigen enthousiast over de opzet, een mix van ontmoeten, uitwisselen en inspirerende verhalen.

Meer lezen
Adelijn van Huis
Masterclass VTS & Complexiteit

Erica Meijerman sluit het Masterclass-seizoen af met een bijdrage over VTS en complexiteit. Als organisatieadviseur, filosoof en kunstenaar werkt zij graag met VTS vanwege de zintuigelijke kwaliteit ervan. De ervaring van een kunstwerk is inherent subjectief en kan ons in onze professie helpen begrijpen hoe we omgaan met complexiteit.  

Meer lezen
Adelijn van Huis
VTS opgenomen in schoolboek EXPO

De bekendheid van VTS neemt toe! In de nieuwe lesmethode EXPO van uitgeverij Staal&Roeland, is VTS opgenomen. Ingemarie Sam schreef de bijdrage en daarin ze legt beknopt uit wat de gespreksvorm doet. ‘Door te kijken naar kunst en erover te praten, leer je beter waarnemen en vergroot je je inzicht in jezelf, anderen en de wereld.

Meer lezen
Adelijn van Huis
MASTERCLASS VTS & SCIENCE (CANCELED)

By Harald Raaijmakers

How do we approach the increasing number of students who experience science education as having little relevance to their own lives or future? How do we have a constructive conversation with people that deny climate change or with people that are against vaccination? These are questions that concern me as a biologist, as a high school teacher, as a museum educator and as a researcher in science education.

Meer lezen
Adelijn van Huis
Masterclass VTS in Primair Onderwijs

Caroline van Houten zal ons deelgenoot maken van de manier waarop werkt met VTS. Ze merkt op dat de methode een integraal onderdel van haar leraarschap leraarschap is geworden. Niet als een apart element om kunst te beschouwen maar als houding benaderingswijze van onderwijs, leerlingen en zichzelf.

Meer lezen
Adelijn van Huis
BEELDBANK TOEGANKELIJK

Ben je op zoek naar afbeeldingen voor VTS gesprekken? De Amerikaanse VTS-organisatie heeft een beeldbank samengesteld en het is mogelijk om via VTS Nederland een abonnement af te sluiten tegen een aantrekkelijk bedrag. Omdat we het belangrijk vinden dat deze informatie toegankelijk is voor onze cursisten!

Meer lezen
Adelijn van Huis
Jaarprogramma Online Masterclassses

Komend jaar staan een aantal Online Masterclasses op de agenda, altijd op dinsdagavond, van 19.30-21.00u. Kom je ook?

28 november 2023 - Jobbe Holtes - VTS en Film
16 januari 2024 - Caroline van Houten - VTS in Primair Onderwijs
12 maart 2024 - Harald Raaijmakers - VTS and science education (engelstalig)
14 mei 2024 - Erica Meijerman - VTS en complexiteit

Meer lezen
Adelijn van Huis
VTS Symposium: we zijn benieuwd wat je vindt – juist als je er niet was!

Om het symposium in 2024 zo goed mogelijk te organiseren, zijn we benieuwd naar jouw mening, vooral als je er niet bij kon zijn. Deelnemers aan het symposium gaven ter plekke hun feedback. Maar we zijn ook benieuwd naar de mening van hen die er NIET bij konden zijn.

Het invullen van de vragenlijst duurt een paar minuten, het is voor ons waardevolle informatie. Veel dank bij voorbaat! Klik hier voor de (korte) vragenlijst.

Meer lezen
Adelijn van Huis
Masterclass VTS en Film

Door Jobbe Holtes


Praten over een stilstaand beeld is één, maar praten over film, dat doe je achteraf, en bovendien, film heeft een duur – hoe ga je daar mee om? We vroegen Jobbe Holtes of hij een Masterclass wilde geven over zijn ervaringen als gespreksleider bij het kijken naar film. Jobbe zet VTS vaak in, maar voor het kijken naar film vond hij een aanvullende vorm, ‘want film is toch echt anders dan beeldende kunst’.

Meer lezen
Adelijn van Huis
Masterclass VTS en de kunst van kijken in medisch onderwijs

Ervaringen van Ageeth de Waal, docent faculteit geneeskunde VU

Hoe kun je lenig in denken worden? Sportief verliezen? Je halfbewuste waarnemingen en gedachten boven water leren halen? Accepteren dat fouten maken onderdeel is van het leven? Als mens, als patiënt, als arts? Bij dit soort vragen zal Ageeth de Waal stil staan in de online Masterclass op 19 september. Voor haar speelt VTS een sleutelrol in onderwijzen van vaardigheden als flexibel denken, je ongelijk kunnen erkennen door terug te komen op een eerder ingenomen standpunt, innerlijke gewaarwordingen leren herkennen en uitspreken.

Meer lezen
Adelijn van Huis
SYMPOSIUM KEYNOTE: JOAN WINDZAK - SPIEGELS EN RAMEN

Joan Windzak is de oprichter van de kinderboekwinkel EduCulture, met een focus op diversiteit en inclusie. "Ik heb het altijd al belangrijk gevonden dat kindjes zichzelf herkennen in de boeken, maar ook de vriendjes en vriendinnetjes waarmee ze spelen moeten dat zijn", zegt Joan in een interview. “Kinderboeken geven kinderen een breder beeld van de verschillende mensen in de wereld.”

Meer lezen
Adelijn van Huis
MASTERCLASS ONDERZOEKEND KIJKEN - DE LEERLING ALS GESPREKSLEIDER

Door Marielle Oste

Je bent 18 jaar, student of leerling, en VTS-gespreksleider. Kan dat? Je zou zeggen van niet, maar we weten: als je als docent hoge verwachtingen hebt, dan scoren de leerlingen vaak beter. Ook vanuit die gedachte zou je VTS in MBO- en VO-onderwijs kunnen integreren. Kunnen wij als VTS-docent leerlingen/studenten naar kunst laten kijken door hen te leren om ZELF een VTS-gesprek te leiden?

Meer lezen
Adelijn van Huis
VTS SYMPOSIUM 3 JUNI 2023

Op 3 juni 2023 is het VTS Symposium in de OBA Oosterdokskade in Amsterdam. Laten we elkaar inspireren, ontmoeten en verrijken!

Er zijn twee key-notes, eentje over VTS en levensvragen, door Paola de Bruijn, kunstenaar en docent-onderzoeker. Zij neemt ons mee in de aanpak die zij ontwikkelde om VTS te combineren met existentiele vragen in relatie tot het kunstwerk en jezelf als kijker. Het tweede verhaal zal ingaan op VTS en het lezen van multiculturele (prenten)boeken. Welke beelden en boeken kies je uit voor leerlingen om in de klas te bespreken? Op grond waarvan maak je die selectie? Tijdens het derde programma-onderdeel staat de praktijk van de aanwezigen centraal, in de vorm van een gestructureerde en aandachtige intervisie.

Meer lezen
Adelijn van Huis
VTS EN PRATEN OVER SEKSUALITEIT

Masterstudent Laura Koop doet onderzoek naar het emotionele en relationele begrip van seksualiteit bij kinderen en jongeren. Ze heeft het vermoeden dat leraren die VTS gebruiken makkelijker het gesprek aangaan over seksualiteit. Daarnaast verwacht Laura dat deelnemers de seksuele vorming lessen anders ervaren, wanneer de focus ligt op voelen in plaats van denken. Daarom zoekt zij voor haar onderzoek gespreksleiders die VTS gebruiken en ook lesgeven over seksualiteit. Zij wil hen graag interviewen om te horen over hun meningen, ervaringen en praktijkvoorbeelden.

Meer lezen
Guest User