Masterclass VTS & Complexiteit

 

Erica Meijerman sluit het Masterclass-seizoen af met een bijdrage over VTS en complexiteit. Als organisatieadviseur, filosoof en kunstenaar werkt zij graag met VTS vanwege de zintuigelijke kwaliteit ervan. De ervaring van een kunstwerk is inherent subjectief en kan ons in onze professie helpen begrijpen hoe we omgaan met complexiteit.  

Van professionals (docenten, managers, specialisten) wordt verwacht dat zij heldere beslissingen kunnen nemen in een steeds complexere omgeving. Beslissingen, die we ‘moeten’ kunnen toelichten en hebben gebaseerd op kennis en ervaring. Voor velen speelt echter het gebrek aan tijd een belangrijke rol in het oordelen. Oordelen, ofwel ons vermogen om op niet altijd even duidelijke wijze het algemene en het particuliere met elkaar te verbinden, is gebaseerd op twee processen: waarneming en reflectie. Twee processen, zoals VTS ons leert, die tijd nodig hebben. De vraag die Erica bezighoudt is hoe zelfbewust we zijn van de wijze waarop we waarnemen en hoe we op onze waarneming reflecteren. Dus om complexiteit nog wat complexer te maken: hoe complex is ons eigen oordelingsvermogen?

In deze masterclass staat Erica stil bij de dubbele complexiteit waarmee we te maken hebben: de complexiteit van onze omgeving en de complexiteit in onszelf. Zo lijken we de complexe buitenwereld in onze waarneming tegemoet te treden met kant en klare interpretaties, is ons netvlies niet passief en corrigeert ons hoofd regelmatig wat we waarnemen. Erica onderzoekt in haar werk hoe VTS bijdraagt aan het bewuster stilstaan bij de eigen waarneming en de invloed van de waarneming van anderen. Daarbij maakt ze gebruik van VTS en beelden die om verschillende redenen complex kunnen zijn voor deelnemers: vanwege de actualiteit, kleurgebruik, hoeveelheid informatie of juist het gebrek eraan en vanwege het oordeel dat al is meegekomen in de waarneming.

Op 14 mei ben je van harte welkom

Wat is een masterclass?
Tijdens online masterclasses geven sprekers uit de VTS community een inkijkje in hoe zij werken, denken en ontwikkelen geinspireerd door VTS. Zij delen hun ervaringen, gedachten, experimenten of onderzoekingen en betrekken de deelnemers van de masterclass hierbij.

Voor wie
Iedereen die een VTS training gedaan heeft en interesse heeft in het onderwerp is welkom.

Prijs
€ 40,- (Prijs is inclusief 21% BTW)

Waar en wanneer
14 mei 2024 / 19.30-21.00 uur / online via Zoom

> > > Klik hier om in te schrijven voor de masterclass < < <

 
Adelijn van Huis