VTS Nederland versterkt

 

De dagelijkse leiding van VTS Nederland is sinds augustus versterkt met de komst van Anita Liemburg. Anita coachte al regelmatig tijdens trainingen. Zij is ingestapt om het reilen en zeilen van VTS Nederland mede vorm en richting te geven. Anita heeft een basis als rondleider/museumdocent in diverse Amsterdamse musea en draagt de vaardigheid in interactief rondleiden via trainingen over aan andere museumdocenten bij musea door het hele land. Door het opzetten van een vakbond voor rondleiders – BRAM - heeft zij veel betekend voor de professionalisering van de beroepsgroep. Anita heeft een voorliefde voor begeleiden van gesprekken met mensen met dementie en hun mantelzorgers. Momenteel geeft Anita ook les op het Hout- en meubileringscollege in Amsterdam. 

We zijn heel blij met de komst van Anita die mede is ingegeven door terug stappen van Florentine Peijnenburg uit de dagelijkse leiding. Florentine heeft met Ellie van den Bomen en Adelijn van Huis, VTS Nederland opgericht. Na zeven jaar wil zij de koers van haar leven herijken en zich bezinnen op invulling. Dragende pijler zijn van de Stichting VTS Nederland paste daar niet meer bij. In een volgende nieuwsbrief blikt Florentine terug op haar jaren met VTS. 

Het vertrek van Florentine markeert een moment van verandering en groei. Zowel aan de voor- en achterkant vindt een professionaliseringsslag plaats. De interesse in VTS neemt toe, de agenda is goed gevuld en de banden met het team waarmee we samenwerken zijn de afgelopen periode steviger geworden. Daarnaast ontwikkelt VTS Nederland projecten in samenwerking scholen, rond thema’s als burgerschap en taalontwikkeling – zie ook dit artikel van Ellie van den Bomen. 



Sharog Heshmat Manesh is toegetreden als nieuw bestuurslid van VTS Nederland. Als cultuursocioloog houdt hij zich bezig met culturele identiteitsvraagstukken en migratie. Verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam werkt hij als senior onderzoeker en docent. Onlangs rondde hij zijn promotieonderzoek af, naar cultureel burgerschap. Met de titel: Balanceren tussen publiek en politiek. Hij vindt dat VTS bijdraagt aan de verbeeldingskracht van mensen.
Naast onderzoeksgebieden in westerse samenlevingen analyseert Sharog regelmatig de Iraanse, waar zijn wortels liggen. Een groot deel van dit werk over de Iraanse maatschappij draait om politieke en culturele verhoudingen. Daarin staat het maatschappelijk pendelen tussen moderniteit en traditie gedurende de laatste honderdvijftig jaar, centraal.

 
Adelijn van Huis