Masterclass VTS en de kunst van kijken in medisch onderwijs

Hoe kun je lenig in denken worden? Sportief verliezen? Je halfbewuste waarnemingen en gedachten boven water leren halen? Accepteren dat fouten maken onderdeel is van het leven? Als mens, als patiënt, als arts? Bij dit soort vragen zal Ageeth de Waal stil staan in de online Masterclass op 19 september. Voor haar speelt VTS een sleutelrol in onderwijzen van vaardigheden als flexibel denken, je ongelijk kunnen erkennen door terug te komen op een eerder ingenomen standpunt, innerlijke gewaarwordingen leren herkennen en uitspreken.

Ageeth is docent in de opleiding geneeskunde en geeft in die hoedanigheid les aan verschillende groepen - studenten in uiteenlopende fasen van hun opleiding, maar ook collega-opleiders. In de geneeskundeopleiding is veel aandacht voor het cognitieve, de kennis van het lichaam, de analyse van ‘wat is er aan de hand bij deze patiënt’, om zo tot een juiste diagnose en goede zorg te komen. ‘Klinisch redeneren’ (artsentaal voor het voorgaande) vorm het fundament van het vak. Daarnaast is ook aandacht voor zogeheten ‘soft skills’, zoals communicatieve vaardigheden, samenwerken en de rol van empathie binnen de geneeskunde.

Fascinatie voor de vraag ‘wat is goed leven?’ vormde het beginpunt voor Ageeths studie geneeskunde. En nog steeds houdt die vraag haar bezig als leidraad in het doktersvak. De invulling die ieder mens aan deze vraag geeft, verschilt sterk. En om een goede arts te kunnen zijn, is het belangrijk je te verdiepen in de manier waarop een patiënt het goede leven ziet. Je wilt immers recht doen aan deze specifieke persoon, vindt Ageeth. Kunst kan ons uitzicht geven op levens van anderen, de omgeving waarin zij leven, hun innerlijke werelden. Door te kijken naar kunst en daarover te spreken met VTS leer je iets over mens-zijn en de veelkleurigheid daarvan. Het is daarmee een manier om je empathisch vermogen te vergroten.

Door VTS te gebruiken wordt het mogelijk de processen die in jezelf gaande zijn terwijl je ergens naar kijkt, te onderzoeken. Er ontstaat bewustzijn rondom de manieren waarop je tot uitspraken, oordelen, stellingen en conclusies komt. Er is ruimte om gedachten die ergens sluimeren op te laten komen, uit te spreken, en in het midden te leggen. Kijken naar kunst met VTS schept een veilige setting waar gevoelsmatig weinig op het spel staat, terugkomen op je analyse van een kunstwerk lijkt makkelijker dan erkennen dat je misschien toch een verkeerde inschatting maakte bij een patiënt! VTS biedt daarmee de mogelijkheid om zowel cognitieve vaardigheden (in de geneeskunde nodig voor het klinisch redeneren) en ‘soft skills’ te oefenen en te verbeteren.

In de Masterclass neemt Ageeth ons mee in haar kennismaking met VTS, welke waarde zij ziet in het kijken naar kunst met haar doelgroep, welke hobbels ze tegenkomt, welke mislukkingen en successen ze boekt. Ze zal ingaan op een aantal concrete casussen en beelden die ze selecteerde. Waarom werkte het ene (beeld) wel, en het andere totaal niet?

Laat je inspireren door de zoektocht van Ageeth!

Welkom bij de masterclass!
Tijdens online masterclasses geven sprekers uit de VTS community een inkijkje in hoe zij werken, denken en ontwikkelen geinspireerd door VTS. Zij delen hun ervaringen, gedachten, experimenten of onderzoekingen en betrekken de deelnemers van de masterclass hierbij. Het gaat om delen, inspireren en ontmoeten.

Voor wie
Iedereen die een VTS training gedaan heeft en/of interesse heeft in het onderwerp is uitgenodigd. Artsen of docenten in het medisch onderwijs willen we expliciet aanmoedigen om te komen. Ageeth houdt er rekening mee dat er mensen aanwezig zijn zonder voorkennis van VTS.

Prijs
€ 40,- (Prijs is inclusief 21% BTW)

Waar en wanneer
19 september 2023 / 19.30-21.00 uur / online via Zoom

Over Ageeth de Waal
Sinds 2006 is de Waal arts-docent bij de faculteit geneeskunde van de VU. Zij werkt voor de sectie studentenonderwijs van de afdeling Huisartsgeneeskunde AmsterdamUMC. Haar werkzaamheden omvatten het begeleiden van studiegroepen en individuele studenten. In de bachelorfase (eerste jaren van de opleiding) geeft zij practica communicatieve vaardigheden, reflectie, samenwerking en klinisch redeneren. In de master begeleidt de Waal individuele studenten (mentoraat/portfolio) en intervisiegroepen. Daarnaast is zij enthousiast over de 3 masterclasses die zij mede ontwikkeld heeft en geeft voor het pre-University-College van de VU. Kunstkijken (VTS) doet zij zo vaak mogelijk binnen het curriculum en soms daarbuiten, waarbij kunst kijken met mensen met dementie en hun mantelzorger haar bijzondere aandacht heeft. Kijk op  Linkedin voor meer informatie over de Waal..

Inschrijven
> > > Click hier om je aan te melden voor de masterclass < < <

Adelijn van Huis