SYMPOSIUM KEYNOTE: JOAN WINDZAK - SPIEGELS EN RAMEN

Joan Windzak is de oprichter van de kinderboekwinkel EduCulture, (inmiddels) een online winkel, met een focus op diversiteit en inclusie. "Ik heb het altijd al belangrijk gevonden dat kindjes zichzelf herkennen in de boeken, maar ook de vriendjes en vriendinnetjes waarmee ze spelen moeten dat zijn", zegt Joan in een interview. “Kinderboeken geven kinderen een breder beeld van de verschillende mensen in de wereld.”

In 2019 won Joan Windzak de &Award Persoonsprijs, uitgereikt door Code Diversiteit & Inclusie. In het juryrapport staat: Joan Windzak is een powerhouse als het aankomt op het stimuleren van taalontwikkeling en liefde voor lezen! Zij heeft veel kinderen kunnen inspireren. En in deze moeilijke tijden voor de boekhandel heeft zij het toch voor elkaar gekregen om met EduCulture de toon te zetten voor een boekhandel met diversiteit!

De boekwinkel EduCulture biedt een uitgebreid aanbod van diverse en inclusieve boeken. Je vindt er boeken die fungeren als spiegels zodat kinderen zichzelf kunnen herkennen én ramen zodat zij een kijkje krijgen in de wereld van de ander. Joan Windzak zal vertellen over de manier waarop zij boeken selecteert. Omdat we een duidelijke parallel zien met beeldselectie bij VTS.

Want op grond waarvan maak je die selectie? Ellie van den Bomen (trainer en ontwikkelaar van projecten bij VTS Nederland) experimenteerde afgelopen jaar in samenwerking met Room for All met het lezen van prentenboeken, met de bedoeling vooroordelen te verminderen en de waardering voor verschillen te laten toenemen. Lees hier het artikel dat Ellie schreef over VTS en begrijpend lezen. In het verlengde hiervan hebben we Joan Windzak uitgenodigd om haar kijk op boekselectie te delen.

Adelijn van Huis