MASTERCLASS ONDERZOEKEND KIJKEN - DE LEERLING ALS GESPREKSLEIDER

Student begeleidt een VTS gesprek in de les

Door Marielle Oste

Je bent 18 jaar, student of leerling, en VTS-gespreksleider. Kan dat? Je zou zeggen van niet, maar we weten: als je als docent hoge verwachtingen hebt, dan scoren de leerlingen vaak beter. Ook vanuit die gedachte zou je VTS in MBO- en VO-onderwijs kunnen integreren. Kunnen wij als VTS-docent leerlingen/studenten naar kunst laten kijken door hen te leren om ZELF een VTS-gesprek te leiden?

Ik heb ermee geëxperimenteerd en een lessenserie/keuzedeel ontworpen met de naam ‘Onderzoekend kijken’. Het doel was: studenten zelf gespreksleider laten zijn, met leeftijdgenoten of kennissen of familieleden als deelnemers. De verborgen agenda was: goed leren kijken en plezier hebben in het kijken EN in beeld uitzoeken. Het lukte! Graag deel ik alle ervaringen en ga ik in gesprek met gespreksleiders die (ook) voor groepen jongeren (willen) staan en – net als ik – daarnaast een ‘bijvangst’ zoeken. Immers, onderzoek toont aan dat creatief en kritisch denken een boost krijgen na VTS, en dat het leerrendement daarmee op alle gebieden toeneemt.

Tot mijn verrassing nam het solisme in mijn klas af,  en de saamhorigheid en algehele gezelligheid toe. Het zelfbewustzijn groeide, vooral bij de meer verlegen deelnemers, en de gekozen beeldenreeksen waren interessant en gaven soms stof tot groepsgesprekken over hun belevingswereld. Behalve cognitieve resultaten zag ik veel positiefs op mentaal gebied, vooral door de gedeelde leidersrol. Dat is in een tijd waarin jongeren moeizaam hun weg vinden mooi.

Het kostte wat tijd – en vooral ook een omweg! – om VTS op een school met vaste curricula geregeld aan te kunnen bieden. Maar ik ben er blij mee. Tijdens de masterclass zal ik ook 1 of 2 mbo-studenten niveau 4 (vergelijkbaar bovenbouw havo) vragen om in te loggen, hun uitgezochte beeldenreeks te presenteren en een kort gesprekje laten leiden.

Wat is een masterclass?
Tijdens online masterclasses geven sprekers uit de VTS community een inkijkje in hoe zij werken, denken en ontwikkelen geinspireerd door VTS. Zij delen hun ervaringen, gedachten, experimenten of onderzoekingen en betrekken de deelnemers van de masterclass hierbij.

Voor wie
Iedereen die een VTS training gedaan heeft en interesse heeft in het onderwerp is welkom.

Prijs
€ 40,- (Prijs is inclusief 21% BTW)

Waar en wanneer
16 mei 2023 / 19.30-21.00 uur / online via Zoom

Registratie
> > > Click hier om je aan te melden voor de masterclass < < <

Adelijn van Huis