Masterclass VTS en Film

door Jobbe Holtes

Praten over een stilstaand beeld is één, maar praten over film, dat doe je achteraf, en bovendien, film heeft een duur – hoe ga je daar mee om? We vroegen Jobbe Holtes (van One day artist) of hij een Masterclass wilde geven over zijn ervaringen als gespreksleider bij het kijken naar film. Jobbe zet VTS vaak in, maar voor het kijken naar film vond hij een aanvullende vorm, ‘want film is toch echt anders dan beeldende kunst’.

De Filmhubs Noord Holland, Midden en Noord (Knooppunten Filmeducatie in Nederland) vroegen Jobbe Holtes zo’n twee jaar geleden om met hen een gespreksvorm voor film te ontwikkelen, eraan toevoegend ‘dat het geen VTS’ mocht zijn! Film- en onderwijsexperts kwamen bij elkaar om van gedachten te wisselen en te brainstormen over filmgesprekken. Daar is ‘Kijk & Vertel’ uit voortgekomen, een ‘gesprekstool’ voor een verdiepend filmgesprek.

Tijdens de Masterclass zal Jobbe ingaan op het maak- en denkproces dat ten grondslag ligt aan de uiteindelijke gespreksvorm. Hij zal toelichten waar het dringende beroep ‘geen VTS’ vandaan kwam, en hoe VTS toch een belangrijk referentiepunt bleef. Hij zal de deelnemers een ervaring bieden in het kijken naar- en praten over film aan de hand van ‘Kijk & Vertel’. Ook wil hij de aanwezigen uitnodigen om deze manier van gespreksvoering kritisch te bekijken, en feedback te geven. Er valt altijd iets te leren!

Tot slot zal Jobbe ook voorbeelden geven van filmmateriaal dat hij geschikt vindt om te gebruiken. En waarom juist die films en fragmenten.

Yotka Kroeze (collega van Jobbe bij One day artist) schreef eerder een blog over praten over film, je leest het hier

Wat is een masterclass?
Tijdens online masterclasses geven sprekers uit de VTS community een inkijkje in hoe zij werken, denken en ontwikkelen geinspireerd door VTS. Zij delen hun ervaringen, gedachten, experimenten of onderzoekingen en betrekken de deelnemers van de masterclass hierbij.

Voor wie
Iedereen die een VTS training gedaan heeft en interesse heeft in het onderwerp is welkom.

Prijs
€ 40,- (Prijs is inclusief 21% BTW)

Waar en wanneer
28 november 2023 / 19.30-21.00 uur / online via Zoom

> > > Klik hier om in te schrijven voor een masterclass < < <

Adelijn van Huis