Masterclass VTS in Primair Onderwijs

 

Wat gebeurt er als leraar én leerlingen gewend zijn aan VTS?   

In deze masterclass zal Caroline aan de hand van voorbeelden toelichten op welk manier VTS vervlochten is met haar leraarschap. De ASVO in Amsterdam is Caroline’s thuisbasis. Al tien jaar wordt VTS daar toegepast in alle klassen, van kleuters tot bovenbouw. Leerlingen die nu in de hoogste klassen zitten luisteren naar het perspectief van anderen, spreken in mogelijkheden in plaats van goed/ fout en durven te spreken in de groep. Caroline laat zien hoe ze haar leerlingen meeneemt in onderzoekend leren kijken.

Spullen uit China
Van kijken naar kunst, naar foto’s van de New York Times <link toevoegen> en van World Press Photo, waarbij de focus ligt op het bekijken en bespreken van journalistieke foto’s die de actualiteit zichtbaar maken, tot nadenken en leren over VTS en inclusie. Caroline experimenteert met opdrachten die juist het onderzoeken stimuleren. Een voorbeeld daarvan is een opdracht om thuis te kijken welke spullen uit China komen, nadat de leerlingen in de klas een foto van een Chinese fabriek hadden bekeken.

VTS in alle vakken
Zo langzamerhand past ze VTS in bijna alle vakken toe, ‘juist omdat het een houding is geworden’. Welke mogelijkheden ontstaan er als leerlingen gewend zijn aan VTS? Wat kan er gebeuren als ook de leraar zich VTS eigen heeft gemaakt? Welke wisselwerking kan er dan tot stand komen? Op 16 januari van 19.30-21.00u zal Caroline uiteenzetten hoe zij VTS eerst toepaste als methode om kunst te beschouwen en hoe dat langzamerhand veranderde in een basishouding.

Wat is een masterclass?
Tijdens online masterclasses geven sprekers uit de VTS community een inkijkje in hoe zij werken, denken en ontwikkelen geinspireerd door VTS. Zij delen hun ervaringen, gedachten, experimenten of onderzoekingen en betrekken de deelnemers van de masterclass hierbij.

Voor wie
Iedereen die een VTS training gedaan heeft en interesse heeft in het onderwerp is welkom.

Prijs
€ 40,- (Prijs is inclusief 21% BTW)

Waar en wanneer
28 november 2023 / 19.30-21.00 uur / online via Zoom

> > > Klik hier om in te schrijven voor een masterclass < < <

 
Adelijn van Huis