VTS en dementie: zelfde basis, andere vraagstelling
Door Maartje Vos-Swinkels
Sinds een aantal jaren bieden het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven het programma Onvergetelijk aan. Onvergetelijk is een methode; een manier om naar kunst te kijken met mensen met dementie en hun naasten. In Nederland worden trainingen Onvergetelijk aangeboden door Anita Liemburg van Muzeaal Verhalen. Inmiddels zijn museumdocenten bij meer dan tien Nederlandse musea door haar (klopt dat? FP) getraind. In februari gaf zij een online Masterclass over VTS en dementie. Onvergetelijk is geïnspireerd op het succes van het Meet-me-at-Moma-programma van het Museum of Modern Art in New York en heeft duidelijke wortels in VTS.
Wat betekent VTS in Nederland
Professionals delen hun ervaringen
Door Maartje Vos-Swinkels
De Nederlandse vertaling van het standaardwerk over VTS is klaar! Het is al even geleden dat ik Philips boek las, maar wat me altijd is bijgebleven is een voorbeeld van een wiskundevraagstuk. Leerlingen wordt niet alleen gevraagd een som op te lossen, maar ook de tweede VTS-vraag te beantwoorden: Wat zie je waardoor je dat zegt? Voor mij een veel logischer vraag dan de opdracht om ‘de weg naar het antwoord ook inzichtelijk te maken’, zoals mijn wiskundedocent hem stelde.
VTS en überfocus
Door Maartje Vos Swinkels
“Überfocus zonder dat je overgeconcentreerd bent is het mooiste wat er is." aldus zangeres Wende Snijders. Ik luisterde naar de podcast Ervaring voor Beginners van Theo Maassen, theatermaker, cabaretier en acteur. Hij interviewt elke aflevering precies 60 minuten lang een maker en vraagt ze naar hun maakproces en tips voor jonge makers.