Community Live 21 september met Philip Yenawine

def_philip_boek.jpg

Door Adelijn van Huis

Afgelopen week ontmoette ik Philip Yenawine via Zoom, op de tijd van de Community Live, voor mij half acht ‘s avonds, voor hem half twee ‘s middags. De Nederlandse vertaling van zijn boek is net verschenen en dat is de feestelijke aanleiding om met hem op 21 september te spreken over VTS, het ontstaan en de werking ervan. Na praktische zaken rondom de bijeenkomst van volgende week te hebben besproken, ging het natuurlijk over VTS. Als je erbij wilt zijn, geef je hier op!
Heel treffend merkte hij in ons gesprek op dat VTS zo logisch en vanzelfsprekend lijkt, NU, achteraf, maar dat het in het begin zoeken en modderen was. Uitproberen, kijken of iets werkt. Aanscherpen, goed opletten. Sommige aspecten werden uit praktische overwegingen toegepast maar bleken een inhoudelijke verdieping te bieden die totaal onvoorzien was. Parafraseren is daar een voorbeeld van.

Kadootje
Philip ging het toepassen voor de verstaanbaarheid in de museumzalen. De verstaanbaarheid is nog steeds een aspect, maar op fundamenteler niveau geeft een kloppende parafrase je als kijker het gevoel gehoord te zijn. De parafrase is dan een check, een moment van verbinding – heb ik je goed begrepen? Dit was een overwachts kadootje in een maak- en ontdekkingsproces. Achteraf lijkt de methode zo duidelijk, helder, passend, zo af. Maar dat was het niet. Er was geen vooropgesteld plan dat werd uitgerold. En ik verheug me erop daar méér over te horen! Philip Yenawine kan ons daar uit eerste hand over vertellen.

Vragen waarderen
Want waar ben jij nieuwsgierig naar? Waarschijnlijk heb jij je eigen vragen over VTS, of vragen aan Philip Yenawine. Tijdens de Community Live in het Centraal Museum op dinsdag 21 september gaan we de vragen waarderen. Vragen zijn een cruciaal onderdeel van VTS. Je zou kunnen stellen dat we ons met VTS bekwamen in de kunst van het vragen stellen.
Hoe zien onze eigen vragen eruit? Vragen zijn iets in zichzelf, ze vertellen ons iets over onze betrokkenheid bij de wereld. Door in gesprek te gaan met elkaar zullen we onze eigen en elkaars vragen onderzoeken. Wanneer is die vraag ontstaan? Is er een concrete aanleiding of een voorbeeld? Ligt er misschien een vraag achter de vraag? Waar ligt het zwaartepunt van de vraag? Roept de vraag een andere op? Maar ook: zijn er overlappende vragen? Misschien komen dezelfde onderwerpen naar voren bij verschillende mensen. Zo maken we met elkaar een shortlist voor het gesprek met Philip.

Naast het waarderen van de vragen is volop gelegenheid elkaar te zien en te spreken en is Philip Yenawine dus als gast aanwezig. We kijken uit naar deze live bijeenkomst! Het feit dat de vertaling deze zomer is verschenen èn dat we weer bij elkaar mogen komen gaan we vieren in het Centraal Museum in Utrecht. https://www.centraalmuseum.nl 

Programma 21 september
17.00-17.30 uur: inloop
17.30-18.00 uur: welkom en VTS gesprek
18.00-19.30 uur: informeel samenzijn en lichte maaltijd
19.30-20.30 uur: in gesprek met Philip Yenawine via live verbinding
20.30-20.45 uur: napraten 
20.45-21.00 uur: afsluiting 

Locatie: Tuinzaal Centraal Museum, entree Nicolaasdwarsstraat 14, Utrecht.

Inschrijving en kosten
De community live is voor VTS gespreksleiders om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. De bijdrage is ter dekking van de kosten voor catering, zaalhuur en technische- en personele ondersteuning en bedraagt dit jaar € 35,- p.p. exclusief btw 21%. Schrijf je in via https://www.vtsnederland.org/inschrijfformulier. Deelname is op basis van 'wie het eerst komt, het eerst maalt'.

Community Live en Corona
Als organisator zijn we verantwoordelijk voor een veilige bijeenkomst en we volgen de RIVM-richtlijnen. Dat betekent dat we elke deelnemer vragen om een Coronatoegangsbewijs. Je kunt op drie manieren een Coronatoegangsbewijs krijgen:

- Vaccinatiebewijs: van volledige coronavaccinatie, op te halen via de CoronaCheck app of via RIVM of GGD. Meestal is de vaccinatie 14 dagen nadat je bent ingeënt geldig.
- Herstelbewijs: bewijs van positieve coronatest van minimaal 11 dagen en max 180 dagen geleden.
- Testbewijs: een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor aanvang van de bijeenkomst.

Voorpret
- Denk na over wat je Philip Yenawine zou willen vragen
- Kom als je tijd en zin hebt eerder en doe mee aan VTS gesprekken met een coach in het museum van 15.00 tot 17.00 uur. Als je interesse hebt, laat het ons uiterlijk 15 september weten via een email aan info@vtsnederland.org. Deelname is gratis en kosten van het museumticket zijn voor eigen rekening. Informatie over het museum en tarieven vind je op https://www.centraalmuseum.nl

Online deelnemen
Kun je niet aanwezig zijn en wil je via Zoom het gesprek met Philip Yenawine bijwonen? Schrijf je dan in voor Community Online. Deelname is gratis en inschrijving verplicht.

Tot ziens op 21 september, we hebben er zin in.
Ellie van den Bomen, Adelijn van Huis en Florentine Peijnenburg.

Vorige
Vorige

Verfrissende traagheid in een tijd van snel-sneller-snelst

Volgende
Volgende

Werken met verschil maken