Onderzoekend kijken - studenten als gesprekleider

Door Adelijn van Huis

Bij de opleiding Media en Communicatie op Nimeto werkt Mariëlle Oste als docent documentaire fotografie en docent Nederlands. Nimeto is een beroepsopleiding en omschrijft zichzelf als ‘de vakschool voor creatieve ruimtemakers’. In het hart van het gebouw, dichtbij de receptie, is een open ruimte waar werktafels en apparatuur staan. Het voelt als een studio of atelier: hier worden dingen gemaakt. Ik ga op bezoek bij Mariëlle omdat zij een keuzedeel ontwikkelde waarbinnen VTS een prominente plaats inneemt. Het heet ‘onderzoekend kijken’.

Meer lezen
Adelijn van Huis
OPEN VRAGEN

Door Adelijn van Huis

‘Ik zie jullie ineens als andere mensen!’ zegt een cursist, terwijl ze vol verwondering een handbeweging maakt. Wij zijn haar poefkonijnen tijdens een VTS training. Ze licht toe dat ze tijdens het gesprek ervoer dat er zoveel ruimte was - voor ons - om te vertellen wat wij zélf wilden vertellen. En dat we om die reden als ‘anders’ en ‘nieuw’ voor haar verschenen. Nog net geen aliens’ grapt ze later. Nu ken ik haar niet, het is de eerste keer dat ik haar ontmoet, maar de overige mensen in de groep zijn haar naaste collega’s. Dus dat ‘anders worden’ is best opmerkelijk.  

Meer lezen
Adelijn van Huis
De liefdevolle blik en VTS

Door Annemijn Gruisen

Vorig jaar rond deze tijd liep ik als Humanistisch Geestelijk Verzorger in opleiding stage in een instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) in het Westland. Gedurende mijn stage heb ik dankbaar gebruik gemaakt van VTS, om met cliënten in gesprek te gaan over kunst.

Meer lezen
Adelijn van Huis
Herinneringen die beklijven

Over het begin, cultuurverschillen, gesprekken, houvast en afscheid

Door Florentine Peijnenburg

Het begon allemaal in het Minneapolis Institute of Arts (MIA) in Amerika waar ik als ‘dedicated VTS practioner’ gesprekken voerde in het museum en op scholen. Dat was rond 2002, de pioniersjaren van VTS. Een herinnering die me altijd is bijgebleven is dat ik tijdens een rondleiding op een zondagochtend een jongen herkende van een school die ik had bezocht.

Meer lezen
Guest User
VTS en begrijpend lezen

Reflectie op een pilot met het lezen van prentenboeken - in samenwerking met Room for All

Door Ellie van den Bomen

Ruim twee jaar geleden begon ik met onderzoek naar de relatie tussen VTS en taal. Reden voor deze zoektocht is het sterke vermoeden dat kijken naar kunst en daarover praten met VTS de taalontwikkeling positief beïnvloedt. In een VTS gesprek leren kinderen hoe ze betekenis kunnen geven aan beelden door erover te praten. Bij begrijpend lezen draait het eveneens om - al lezend - betekenis te geven.

Meer lezen
Adelijn van Huis
WAT ZIE JE WAARDOOR JE ZEGT DAT…

Verruiming of vernauwing van het vrije kijken en denken?

Door Erica Meijerman

VTS-gespreksleider: “Wat gebeurt er in deze afbeelding?”

Deelnemer 1: “Ik zie voorwerpen op dezelfde manier weergegeven. En nu ik zo zit te kijken, vraag ik me af waaraan je nu kunt zien wat hier de appel en wat hier nu de peer is.”

VTS-gespreksleider: “Je kijkt naar het schilderij en je oog wordt getrokken naar de objecten die erop staan en je vraagt je af wat nu de peer en de appel is.”

Deelnemer 1: “Ja, precies. Er staat namelijk op het bordje dat er appels en peren staan. En nu vraag ik me af wat dan de appel of de peer is.”

Meer lezen
Guest User
Als het schuurt, dan leer je.

Terugblik op symposium VTS en inclusie

Door Adelijn van Huis

18 mei vond het symposium over VTS en inclusie plaats. Het was een rijk gevulde dag, met een mooie opkomst, en een goede energie. Voorafgaand aan het symposium verdiepten we ons met een team van VTS trainers en coaches met wie we intensief samenwerken in inclusie. We namen deel aan trainingen van externe experts, lazen boeken en voerden gesprekken met elkaar. Over de vraag hoe inclusief VTS is, hoe een inclusief VTS gesprek er uit zou kunnen zien, en hoe je maatschappelijke bepaaldheid als mens, je rol als gespreksleider beïnvloedt. Maar, zoals dat gaat, in ieder geval bij mij, weet je achteraf precies wat je eigenlijk had willen doen. Want was eigenlijk onze intentie met het symposium? Waarom vinden we inclusie zo’n belangrijk onderwerp? Hieronder volgt een persoonlijke reflectie op de dag.

Meer lezen
Adelijn van Huis
Een reis naar verwondering

Door Anita Kuipers

Na 10 jaar werkzaam te zijn geweest als medewerker educatie bij de Musea Zutphen maakte ik eind vorig jaar de overstap naar muZIEum in Nijmegen. In dit museum kunnen bezoekers ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Je gaat hier letterlijk het donker in. Daar waar het in Zutphen over zien gaat, staan in muZIEum al je andere zintuigen centraal. Misschien vraag je je nu af wat VTS hier mee te maken heeft. Daarvoor moeten we terug in de tijd.

Meer lezen
Adelijn van Huis
VTS-gesprekken met laaggeletterde anderstaligen

‘Papa komt thuis. Dit is mijn denken.’

Door Nanja Ruiter

Wat zou het effect zijn op de taalontwikkeling wanneer laaggeletterde cursisten ruim twee maanden lang een tot twee VTS-gesprekken per week zouden voeren? Ik nam de proef op de som tijdens alfabetiseringslessen met een vaste groep van ongeveer tien cursisten. De cursisten deden ervaring op met VTS en ik ontdekte wat VTS te bieden heeft voor mijn cursisten.

Meer lezen
Adelijn van Huis
VTS en dementie: zelfde basis, andere vraagstelling

Door Maartje Vos-Swinkels

Sinds een aantal jaren bieden het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven het programma Onvergetelijk aan. Onvergetelijk is een methode; een manier om naar kunst te kijken met mensen met dementie en hun naasten. In Nederland worden trainingen Onvergetelijk aangeboden door Anita Liemburg van Muzeaal Verhalen. Inmiddels zijn museumdocenten bij meer dan tien Nederlandse musea door haar (klopt dat? FP) getraind. In februari gaf zij een online Masterclass over VTS en dementie. Onvergetelijk is geïnspireerd op het succes van het Meet-me-at-Moma-programma van het Museum of Modern Art in New York en heeft duidelijke wortels in VTS.

Meer lezen
Maartje Vos-Swinkels
Een open begin, een open einde en daartussen gebeurt het

Mijn eerste keer VTS

Door LIsenka Varekamp

Ik schrijf dit stuk naar aanleiding van mijn eerste VTS gesprek. Als deelnemer dan. Ik heb deze methode al vaak toegepast in mijn lessen Humanistisch Vormingsonderwijs, die ik geef als vakdocent op verschillende basisscholen. Dan ben ik geen deelnemer, maar gespreksleider, ongeschoold of eigenlijk anders geschoold. Ik ben meer geschoold in het filosoferen met kinderen en de kunst van het vragen stellen, dat soort dingen, en daar zit qua vaardigheden voor het leiden van een gesprek zeker wel een overlap met VTS. Maar het is echt een ander gesprek, dat heb ik nu zelf mogen ervaren.

Meer lezen
Adelijn van Huis
Naar een inclusief gesprek

Door Adelijn van Huis

De afgelopen maanden hebben we met coaches en trainers van VTS Nederland ons verdiept in de relatie tussen VTS en inclusie. We hebben gezocht naar praktische aanknopingspunten om inclusiever te werken en ons verdiept in de theorie van inclusie. We klopten aan bij het Joods Cultureel Kwartier en bureau TACT om meer te weten te komen over I ASK, de methode die zij hebben ontwikkeld om groepen rond te leiden. We deden inzichten op over onbewuste vooroordelen bij ROSE stories en hoe daar mee om te gaan. Tot slot gingen we te rade bij de Upperleft projects, opgericht door twee Amerikaanse VTS trainers. Zij namen ons mee in hun denken over het belang van een ondersteunend leerklimaat, beeldselectie in afstemming op je groep en parafraseren.

Meer lezen
Adelijn van Huis
VTS: learning by doing

Door Florentine Peijnenburg

De Nederlandse vertaling van het standaardwerk over VTS bood een mooie aanleiding voor een online gesprek met de auteur en grondlegger Philip Yenawine. Dat vond plaats op 21 september, tijdens een Community Live dag in het Centraal Museum in Utrecht, met een live èn online publiek. Het was zo’n gesprek dat bleef hangen. Praten met Philip over het ontstaan, de ontwikkeling en de toekomst van VTS is als een VTS gesprek zelf: onderzoekend, reflecterend en nooit af.

Meer lezen
Guest User
Neutraal: het tegenovergestelde van inclusief

Door Adelijn van Huis

Lange tijd vond ik ‘neutraal’ een verhelderend en toepasselijk woord. Het hielp me te begrijpen welke houding ik aannam als gespreksleider, of dat nu om een VTS-gesprek ging over kunst, of een andere onderzoekende dialoog. ‘Neutraal’ leek de lading te dekken. Ik bemoeide me uitdrukkelijk niet met de inhoud van het gesprek. Ik structureerde wel. Ik stelde vragen, en gaf soms terug wat ik hoorde en zag gebeuren. Maar zelf probeerde ik daar als het ware uit te blijven. Zo zag ik dat, dat ik geen partij was, een soort van objectieve buitenstaander zonder belang. Maar ik voel me niet meer op mijn gemak bij het begrip ‘neutraal’, en evenmin bij de beschrijving die ik hierboven geef.

Meer lezen
Adelijn van Huis
Pronouns – niets is neutraal

Door Adelijn van Huis

De Amerikaanse organisatie Visual Thinking Strategies is al een tijdje geleden gestopt met het woord ‘neutraal’. Waar de gespreksleider voorheen leerde om een ‘neutrale houding’ aan te nemen die tot uiting komt in houding, taal en toon, wordt dat nu ‘accepterend en zonder oordeel’ genoemd. Het bewustzijn is gegroeid dat een gespreksleider soms actief moet ingrijpen om kwetsende opmerkingen van hun kracht te ontdoen. Dat is verre van ‘neutraal’ – maar wél in dienste van het kijk- en denkproces van een groep. Het ontmantelen van ‘neutraliteit’ gaat verder, zo ondervond ik toen ik een online training volgde bij dezelfde Amerikaanse organisatie.

Meer lezen
Adelijn van Huis
Verfrissende traagheid in een tijd van snel-sneller-snelst

Mijn eerste keer VTS

Door Jessica Koek

Op een zomerse woensdagavond was ik klaar voor een avondje kunst kijken. Momenteel niet in één van de vele musea die Nederland rijk is, maar achter mijn laptop. Ik zou immers deelnemen aan de online kennismaking met VTS. Een methode waar ik de afgelopen maanden al een aantal keer mee in aanraking was gekomen; in gesprekken met collega’s uit de culturele sector en in de voorbereidingen voor een nieuw traject omtrent Mediakunsteducatie voor het primair onderwijs in Zwolle. Waar dit in eerste instantie toeval leek, bleek het steeds meer het puzzelstukje op de juiste plek te zijn. Geregeld kwam namelijk de vraag aan de orde hoe het mogelijk is een receptieve ervaring van kunst, en film in het bijzonder, te intensiveren en betekenis te geven. Een vraag waar VTS mogelijk een antwoord op zou kunnen geven. Reden te meer om me daadwerkelijk te verdiepen in VTS.

Meer lezen
Guest User
Community Live 21 september met Philip Yenawine

Door Adelijn van Huis

Afgelopen week ontmoette ik Philip Yenawine via Zoom, op de tijd van de Community Live, voor mij half acht ‘s avonds, voor hem half twee ‘s middags. De Nederlandse vertaling van zijn boek is net verschenen en dat is de feestelijke aanleiding om met hem op 21 september te spreken over VTS, het ontstaan en de werking ervan. Na praktische zaken rondom de bijeenkomst van volgende week te hebben besproken, ging het natuurlijk over VTS. Als je erbij wilt zijn, geef je hier op!
Heel treffend merkte hij in ons gesprek op dat VTS zo logisch en vanzelfsprekend lijkt, NU, achteraf, maar dat het in het begin zoeken en modderen was. Uitproberen, kijken of iets werkt. Aanscherpen, goed opletten. Sommige aspecten werden uit praktische overwegingen toegepast maar bleken een inhoudelijke verdieping te bieden die totaal onvoorzien was. Parafraseren is daar een voorbeeld van.

Meer lezen
Adelijn van Huis
Werken met verschil maken

Interview met Marjo Berendsen
Door Laurens Krüger

Veel kan online tegenwoordig, ook een interview doen. Vandaag kom ik met Zoom op bezoek in de werkkamer van Marjo Berendsen. De publicatie van de Nederlandse vertaling van Visual Thinking Strategies van Philip Yenawine vormt de aanleiding. Marjo schreef een voorwoord voor het boek; ze heeft vanuit verschillende rollen als adviseur, educator en onderzoeker ervaring met VTS in het veld van onderwijs en cultuur en daardoor een genuanceerde en brede blik.

Meer lezen
Guest User
Wat betekent VTS in Nederland

Professionals delen hun ervaringen
Door Maartje Vos-Swinkels

De Nederlandse vertaling van het standaardwerk over VTS is klaar! Het is al even geleden dat ik Philips boek las, maar wat me altijd is bijgebleven is een voorbeeld van een wiskundevraagstuk. Leerlingen wordt niet alleen gevraagd een som op te lossen, maar ook de tweede VTS-vraag te beantwoorden: Wat zie je waardoor je dat zegt? Voor mij een veel logischer vraag dan de opdracht om ‘de weg naar het antwoord ook inzichtelijk te maken’, zoals mijn wiskundedocent hem stelde.

Meer lezen
Maartje Vos-Swinkels
Van de ene naar de andere taal

Visual Thinking Strategies. Met kunst het leren op school verdiepen
Door Adelijn van Huis


VTS omschrijven blijkt lastig. De meeste mensen snappen de werking en waarde van VTS pas écht als ze meegedaan hebben met een gesprek. Met woorden is bijna niet over te brengen welke ervaring de methode oproept. Als je niet van binnenuit weet waar het over gaat, is het moeilijk de finesses te begrijpen. Daarom was ik was reuze nieuwsgierig naar de vertaling van het standaardwerk Visual Thinking Strategies. Learning through art across school disciplines van grondlegger Philip Yenawine.

Meer lezen
Adelijn van Huis